Koliko seksa je normalno želeti? 

Priča o Seksualnoj Konstituciji

Kako da motivišem partnera na više seksa?

Moj dečko želi svaki dan, a meni je to mnogo. Šta da radim?

Kako da nađemo kompromis kad nam se razlikuje Libido?

Kako da povećam svoj Libido?

Ako vas je nekad mučilo jedno ili više od ovih pitanja, na pravom ste mestu.

Da bi razumeli svoje potrebe i potrebe partnera, moramo da razumemo šta je Seksualna Konstitucija.

Seksualna Konstitucija je skup većinom bioloških faktora uslovljenih genetikom i nekih faktora razvoja. Ti faktori određuju bazičnu potrebu sa seksom kod zdrave odrasle jedinke reproduktivne dobi.

Radi jednostavnosti, Konstitucija se deli na Slabu, Srednju, i Jaku. Ali u okviru svake postoji neki svoj opseg.

Možemo da kažemo da je Seksualna Konstitucija jedan raspon vrednosti i svako može da se nađe na nekoj tački unutar tog raspona.

Da bi odredili svoju konstituciju, obeležite vrednosti u tabeli koji odgovaraju vama i pogledajte koja kolona ima najviše vrednosti ili koja je neki prosek. Može se desiti da nisu svi odgovori iz iste kolone ali bi trebalo da je moguće odrediti ko kojoj koloni teže. U poslednjem redu videćete koja je očekivana potreba za seksom ako ste zdravi, mladi, u reproduktivnom razdoblju nakon puberteta.

Seksualna Konstitucija – Tabela za Žene
Ženska Seksualna Konstitucija (rus. Половая Конститция) prevod tabele autor I.L. Botneva (rus. И.Л. Ботнева) 1983.

Imajte u vidu da je normalno da Libido godinama opada, i da ako ste u mladosti želeli seks 4 puta nedeljno, sa 50 godina i nakon ulaska u klimaks je očekivano da ta potreba  opadne.

Trohanterni indeks

Izmerite svoju nogu od tačke gde počinje butna kost pa do poda i podelite svoju visinu u centimetrima sa tom vrednošću. Na slici možete primetiti kako početak butne kosti malo viri u stranu. Upravo taj deo možete napipati sa spoljašne strane svoje butine. Kod žena se na tom delu često formira karakteristično ispupčenje, što je inače anatomski skroz normalno, a žene često pokušavaju da ga se otarase dijetama i sportom.

Primer: Visina 170, Dužina Noge 86

Indeks: 170/86 = 1,976

Ako je vrednost koju ste dobili daleko van raspona u tabeli, onda ste pogrešno izmerili dužinu noge.

Seksualna Konstitucija – Tabela za Muškarce
Muška Seksualna Konstitucija prevod tabele autor G.S Vasiljčenko (rus. Г.С. Васильченко) (1970)
Šta nam ovo govori?

Razumevenja pojma Seksualne Konstitucije nam govori da je normalno da neko ima potrebu za seksom jednom mesečno, a neko svaki dan nekoliko puta. Većina ljudi će se verovatno pronaći u Srednjem opsegu, ali sve vrednosti imaju pravo da postoje.

I sa vama je sve u redu ako imate Slabiju Konstituciju. Tako je odredila vaša genetika.

Šta da radim sa tim podatkom?

Prvo, ovo je dobra tema o kojoj možete popričati sa partnerom. Bilo sadašnjim ako imate različite potrebe, bilo sa novim partnerom. Nekada je bolje na početku prekinuti ako se vaše Konstitucije jako razlikuju jer to zna da prouzrukuje mnogo problema i frustracija u vezi.

Ako ste već u odnosu gde imate različitu potrebu, neophodna je komunikacija i razumevanje. Nikako teranje partnera da prelazi preko sebe ili traženje kompromisa gde jedan partner ima odnose kada to ne želi.

Rešenje za partnera koji ima veću konstituciju je da delimično zadovoljava svoje potrebe masturbacijom. Isto tako partner sa manjom konstitucijom nekada, ali isključivo iz svoje ženje i ako mu ne smeta, može da pomogne drugom partneru da postigne zadovoljstvo uz manuelne ili oralne igre ili uz pomoć nekih igračaka. Jako je bitno da je ta želja iskrena i da to partneru ne prouzrukuje neprijatne osećaje.

Drugo što treba da znate je da vaš libido ne može da skoči izvan vaše Konstituciije (osim u pubertetu i periodu zaljubljenosti) ali može da se smanjuje zbog različitih razloga. To su i zdravstveni razlozi fiziološkog karaktera, ali i brojni psihološki razlozi na kojima je moguće raditi i vratiti svoj libido do svog zdravog nivoa. Detaljnije o svim razlozima pričam na Programu Ženska Seksualnost. LINK

Seks je nestao nakon početka zajedničkog života

Zamka u koju često upadnu partneri sa različitom seksualnom konstitucijom ako ne pričaju o ovoj temi unapred.

Priča o Milanu i Milici

Recimo da se upoznaju Milica sa jakom seksualnom konstitucijom i Milan sa srednjom-bliže slaboj konstitucijom.

Njih dvoje se zaljube, stupe u vezu i viđaju se par puta nedeljno gde svaki put imaju seks. Milanu je zbog noviteta i zaljubljenosti malo skočio Libido i može da održava taj tempo neko vreme. Ali oni ne pričaju o tome koliku potrebu za seksom imaju inače, već tempo viđanja diktira učestalost seksa.

Nakon pola godine njih dvoje se usele zajedno i otpočnu zajednički život.

Milan se već polako navikao na Milicu, zaljubljenost se stabilizovala i razvila su se dublja osećanja. I njegov Libido se vraća u normalu. Za njega je to seks nekoliko puta mesečno. Međutim Milica je jedva čekala zajednički život i da češće imaju seks bez komplikacija oko dogovaranja da se vide.

Ali učestalost ne raste, naprotiv se čak snižava. I Milica se susreće sa frustracijom. Milan ne inicira seks, učestalost se smanjila i ona se pita da li mu više nije privlačna?

Nekoliko puta je pokušala sama da inicira odnose. Milan koji je zbunjen time je pokušao da razbije tenziju šalom, koja je za Milicu zvučala kao neprijatna uvreda. Recimo da joj je kroz nervozni smeh rekao „Jao, kako si opsednuta, kao neka nimfomanka“. Milicu je to pogodilo i sad je izjeda iznutra. Roditelji su je šejmovali kao dete i ona je odrastala sa pogrešnim uverenjima da je seks nešto prljavo. Zato i ne priča otvoreno o seksu, iako ima veliku potrebu i jak libido.

I tako Milica i Milan nastavljaju svoju vezu, gde im je u suštini lepo ali frustracija zbog seksa se gomila. Kada imaju odnos on bude ok, ali uvek je tu nešto nedorečeno. Milica nekad masturbira, ali se svaki put nakon toga oseća loše i to je još jednom podseća da ona ima partnera a nema seks.

Vremenom Milicu počne sve da nervira kod Milana. Oni su se možda u međuvremenu i venčali i dobili decu. Nekako je šteta da raskine stabilan brak zbog seksa. Zna da je Milan veran, da može da se osloni na njega, odličan je otac.

Ali frustracija je tu. Dok jednog dana sve ne eskalira. Da li aferom, psihosomatskom bolešću, ili razvodom iz vedra neba (za Milana).

Da su Milica i Milan znali i odmah pričali o tome da imaju različite Seksualne Konstitucije, mogli su ili da ne ulaze u odnos ili odmah da se dogovore kako će Milica zadovoljavati svoju potrebu. Da je Milica raščistila sa svojim uverenjima, mogla bi masturbirati bez grižnje savesti i da ne krije to od svog partnera.

Priča o Milici i Milanu je tu da nas nauči koliko je bitno poznavati sebe ali i pričati sa partnerom o seksu. Mnogo više o sebi možete saznati na Programu Ženska Seksualnost, na kom razbijamo sve mitove, oslobađamo se štetnih uverenja, učimo o sebi i tome šta nam prija. Možeš da vidiš detalje o programu i da se prijaviš na listu čekanja na OVOM LINKu.

Bloginja Marijana