Kako da doživim vaginalni orgazam?

Svaka savremena žena je bar jednom postavila ovo pitanje. Svi smo mi negde čuli o tom famoznom vaginalnom orgazmu. Dok neke žene tvrde da je to nešto najbolje što se desilo u njihovom seksualnom životu i da ne može da se poredi sa klitoralnim, druge žene se pitaju da li je sa njima sve ok?
Bloginja Marijana

Svaka savremena žena je bar jednom postavila ovo pitanje. Svi smo mi negde čuli o tom famoznom vaginalnom orgazmu. Dok neke žene tvrde da je to nešto najbolje što se desilo u njihovom seksualnom životu i da ne može da se poredi sa klitoralnim, druge žene se pitaju da li je sa njima sve ok jer seks jeste prijatan ali nisu ni blizu tome da svrše tokom klasičnog odnosa. A nemaju nikakav problem da dožive orgazam masturbacijom ili od oralnog seksa.

Hajde da prvo vidimo odakle to pitanje dolazi i šta je zapravo vaginalni orgazam?

Intuitivno razumemo da bi to trebao biti orgazam koji se doživi tokom seksa, a pod seksom tu obično podrazumevamo baš penetraciju. Penis u vagini. Stoga i vaginalni orgazam. Jednostavno, zar ne?

Kako je uopšte nastala ideja da žena treba da doživi orgazam tokom penetracije? Zašto je to nešto toliko očekivano? Zato što je ta ideja nastala kao logički izvod iz činjenice da muškarci postižu orgazam tokom seksa. Muškarci u poređanju sa ženama nemaju probleme da pronađu svoj orgazam. Muškarcima je orgazam od penetracije (stimulacije celog penisa) urođeni refleks. Neophodan je za oplodnju. Dok žena može da zatrudni i bez orgazma. Veza između seksa i muškog orgazma se ne dovodi u pitanje. Po istoj logici su naučnici koji su proučavali seks došli do zaključka da i za žene mora važiti ista posledično-uzročna veza. Ali ko se originalno bavio seksom? Kao i u svim naukama, prvo su to bili samo muškarci. Žene nisu imali pristup osnovnom obrazovanju, a kamoli nauci.

Muškarci koji su počeli da analiziraju seks i iznose neke hipoteze su to radili iz svog ugla. I za njih je to bilo nešto najlogičnije. Čim oni doživljavaju orgazam od penetracije, znači da bi i žena trebala.

A ako žena ne doživljava orgazam, onda sa njom nešto nije u redu. U to vreme nije bilo pravih naučnih istraživanja iz seksologije, niti su se žene pitale o njihovom iskustvu. Ljudi bez vagine i klitorisa su stvarali čitave teorije o istim. Da bi se objasnila ta razlika između očekivanja i stvarnog stanja bilo je potrebno neko objašnjenje.

Frojd je prvi smislio podelu na vaginalni i klitoralni orgazam 1905te godine. I naravno smislio je i objašnjenje za žene koje ne doživljavaju taj famozni superiorni vaginalni orgazam: Nisu dovoljno zrele. Klitoralni orgazam je dobio loš glas. Frojd ga je opisao kao nezreo, tinejdžerski orgazam. Orgazam koji devojke mogu da dožive nasamo u tinejdžerskom dobu. A kada započnu seksualni život, a da vas podsetim u to vreme se pretpostavljalo da je to sa jednim partnerom – mužem, tada je očekivano da sazre kao žene i pređu na vaginalni orgazam.

Freud

Iako je Frojd bio pionir na nekim poljima, mnoge njegove teorije su vremenom oprovrgnute, ali teorija o vaginalnom i klitoralnom orgazmu je ostala sa nama i previše dugo.

Šta je uopšte orgazam i zašto muškarci nemaju neki pravilni i nepravilni orgazam?

Orgazam je refleks nervnog sistema. Stimulisane erogene zone šalju signale u mozak. Kada se nakupi dovoljno stimulacije, nastupa orgazam, kao neki restart nervnog Sistema. Signali se šalju putem pudendalnog nerva koji ide od oblasti genitalija ka mozgu. Deo mozga koji skuplja te senzacije, uzbuđenje i obrađuje seksualne fantazije je Talamus.

Šta je najosetljivij deo muških genitallija? Glavić penisa. Ima preko 4000 nervnih završetaka. Penis je struktura eriktilnog tkiva koja se puni krvlju pri uzbuđenju i postaje jos osetljivija. Niko nikada nije postavio pod pitanje da penis igra glavnu ulogu kod muškog orgazma i da je njegova stimulacija direktan put do klimksa.

Muškarci imaju penis, a žene vaginu, zar ne? Penis ide u vaginu, oni su komplementarni. Onda je logično da ako muškarci svrše stimulacijom penisa, žene će da svrše stimulacijom vagine? To bi možda imalo smisla da je vagina stvarno analog muškog penisa. Ali nije. Nije ni blizu.

Analog penisa je klitoris.

I još veći šok je da klitoris nije samo to malo zrno sakriveno ispod kožice na vrhu vulve. Klitoris se nastavlja unutar tela, grana se u nožice koje obavijaju vaginalni kanal. Samo Frojd to nije znao. Niko to nije znao do 1998me kada je 3D model klitorisa prvi put napravljen.

Možete li da zamislite, nauka je toliko napredovala, bebe se prave u epruvetama, ali mi nismo znali kako izgleda klitoris? Niko nije do pre 20 i nešto godina uzeo da prouči taj organ? Žensko zadovoljstvo nikad nije bilo prioritet u našem društvu. Čak i nakon što su naučnici napravili taj 3D model, prošlo je skoro 10 godina pre nego što je to saznanje dospelo u javnost. A ono menja sve.

Glavić klitorisa, kao i glavić penisa ima najviše nervnih završetaka. Čak duplo više nego glavić penisa, a koncentrisanih na manjem prostoru. Kao i penis, klitoris se sastoji od erektilnog tkiva i povećava tokom uzbuđenja. Da li tkivo vagine ima toliko nervnih završetaka? Nema uopšte. Sama po sebi vagina nije osetljiva.

Kako onda neke žene dožive orgazam tokom penetracije?

Pre svega, bitno je da znamo da samo 20% žena doživljava orgazam bez spoljašnje stimulacije glavića klitorisa.

Ali čak tokom penetracije itekako se stimuliše klitoris. Stimuliše se preko njegovih nožica koje idu oko vagine. Stimuliše se telo i glavić iznutra.

(na slici – klitoris je žute boje)

klitoris 3d

Ako pitate žene koje mogu da svrše tokom penetracije u kojoj pozi im to uspeva, jedan deo će reći da je to u pozi kada su one gore. Kada se zapravo trljaju glavićem klitorisa o telo svog partnera i same kontrolišu to trljanje kako njima odgovara. Drugi faktor je zapravo udaljenost glavića klitorisa od vaginalnog otvora. Što je klitoris bliži, više se stimuliše tokom same penetracije. I još jedan faktor je osetljivost klitorisa. Ako je glavić puno osetljiv, indirektna stimulacija može biti dovolja da trigeruje orgazam. Tim ženama je često direktna stimulacija klitorisa neprijatna i bolna.

Zamislite da kažemo muškarcima da je pravi orgazam zapravo orgazam testisa. Da treba da vuku i rastežu svoje testise a da ne diraju penis. Ubedimo ih da sa njima nešto nije u redu ako ne mogu da svrše na taj način.

Neki deo muškaraca će čak i uspeti. Ako dovoljno jako vuku, neki osećaj će preći na telo penisa pa i na glavić preko kožice. Ako je mnogo osetljiv glavić ova stimulacija će biti dovoljna za orgazam. A ostali će se osećati loše. Ne smeju da diraju svoj glavni organ zadovoljstva, iako je tu, na dohvat ruke.

Zvuči nebulozno, zar ne?

Upravo to se događa ženama godinama.

Kada žene posegnu rukom do klitorisa, partneri se ljute i pitaju „Zar ti ja nisam dovoljan?“

Časopisi i različiti seks gurui obećavaju vaginalni orgazam ako probate neku pozu, sredstvo, dišete matericom, oslobodite žensku energiju.

Ali sve je vrlo jednostavno. Ne postoji nikakav vaginalni orgazam. Ne postoji nikakav bolji, jači, pravilniji orgazam. Intenzitet orgazma se svakako može razlikovati u zavisnosti od uzbuđenosti, trajanja plato faze, količine erogenih zona koje su bile stimulisane i na koji način.

Ako stimulišete i nožice klitorisa iznutra, i sam klitoris spolja, više nervnih završetaka šalje signale, veća površina je aktivirana kao erogena zona i orgazam može biti jači nego od kratke spoljašne stimulacije. Ali sve ovo je jako individualno. Kao i erogene zone kod žena.

Erogene zone se mogu menjati tokom života. Neka se može probuditi a neka uspavati. Možda na početku seksualnog života ne osećate ništa prilikom penetracije, a sa vremenom i iskustvom se ta zona razbudi. Ovo je zapravo čest scenario. Ali ništa nije pravilo. Na vama je samo da istražujete vaše telo, vaše erogene zone i saznajete koja stimulacija vam najviše prija. Neke žene doživljvaju najjače orgazme kada je analna stimulacija uključena u odnos. Da li to znači da postoji analni orgazam? Ne. To samo znači da je i anus jedna velika erogena zona pronizana nervnim završecima koje isto tako šalju signale putem pudendalnog nerva.

Postoji jedan orgazam – Ženski. Kao što muškarci imaju jedan orgazam – Muški. Analog glavnog muškog organa zadovoljstva penisa je glavni ženski organ zadovoljstva. Klitoris.

klitoris penis

Pogledajte koliko oni zapravo liče.

Štaviše, svaki penis je nekada bio klitoris. Kako ti se to čini, čika Frojd? Muški i ženski fetusi izgledaju isto na početku svog puta u stomaku mame. U nekom trenutku se iz istog tkiva razvija penis i klitoris i ostali delovi genitalija.

Iako je klitoris glavni izvor nervnih signala mozgu o vašem uzbuđenju, ne zaboravite da je upravo mozak taj koji će vas prebaciti preko granice i dozvoliti orgazmičko pražnjenje skupljene tenzije. A bez učešća mozga nema nikakvog orgazma. Zato možete do sutra trljati klitoris ali ako mozak nije uzbuđen neće se desiti ništa, čak će vam taj dodir biti neprijatan ili bolan.

Možemo da podelimo orgazme u zavisnosti od načina stimulacije. Pa da kažemo da postoji orgazam od penetracije, orgazam od spoljašnje i orgazam od kombinovane stimulacije. Ali mehanizam orgazma je uvek isti.

Ne zaboravite da seks između dve osobe uopšte ne mora da se vrti oko penetracije. To je lep čin, veliki broj žena uživa u njemu, ali većini će ipak biti potrebno dodatna direktna stimulacija klitorisa. I to je potpuno normalno i očekivano sada kada smo naučili o ženskoj anatomiji.

Kako da doživim vaginalni orgazam? Nikako. Vaginalni orgazam ne postoji.